10 κλασικά κοκτέιλ: συνταγές και συμβουλές


DRY MARTINI

Υλικά

75 ml London Dry Gin

5 ml ξηρό λευκό βερμούτ

Αναδεύουμε 25 φορές σε παγωμένο mixing glass και στη συνέχεια σουρώνουμε σε ποτήρι του Μartini το οποίο έχουμε προηγουμένως παγώσει. Γαρνίρουμε είτε με μια ελιά είτε με μια φλούδα από λεμόνι.

TIPS: Για να πετύχουμε ένα πραγματικά dry cocktail, αυξάνουμε την ποσότητα του τζιν και μειώνουμε την ποσότητα του βερμούτ. Για πιο περίπλοκο αποτέλεσμα στη μύτη, μπορούμε να «περάσουμε» στο χείλος του ποτηριού μια ιδέα από καπνιστό ουίσκι. Επίσης, το Dry Martini έχει πάρει την ονομασία του όχι επειδή περιέχει το γνωστό σε όλους μας Μartini αλλά από το ποτήρι τύπου «Martini», στο οποίο σερβίρεται.

NEGRONI

Υλικά

35 ml Gin

35 ml Campari

20 ml κόκκινο βερμούτ

10 ml Amer Picon (βοτανικό λικέρ πορτοκαλιού)

Σε καλά παγωμένο mixing glass προσθέτουμε τα υλικά και αρκετό πάγο, ανακατεύουμε μέχρι να παγώσει η εξωτερική του επιφάνεια και σουρώνουμε σε ένα ποτήρι τύπου old fashion με πάγο. Γαρνίρουμε το κοκτέιλ με μια φλούδα πορτοκάλι και μια φλούδα λεμόνι, αφού πρώτα πάρουμε τα έλαιά τους.


TIPS: 1) Όλα τα κοκτέιλ που παρασκευάζονται σε mixing glass απαιτούν συμπαγή και σκληρό πάγο. 2) Μπορείτε να πολλαπλασιάσετε τις δοσολογίες επί 10 και να φυλάξετε το μείγμα σε δοχείο καλά κλεισμένο στο ψυγείο.

OLD FASHIONED

Υλικά

75 ml Βourbon
15 ml σιρόπι ζάχαρης
3 dashes Angostura Βitters

Το Οld Fashioned μπορούμε να το «χτίσουμε» απευθείας σε ένα double old fashioned ποτήρι. Βάζουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε χωρίς πάγο, έπειτα προσθέτουμε λίγο πάγο ανακατεύουμε πάλι και τέλος γεμίζουμε το ποτήρι μας με πάγο. Γαρνίρουμε με φλούδα λεμονιού.

TIPS: Ένα Ρremium Βourbon ή Rye Whiskey θα μας δώσει σαφώς πιο γευστικό αποτέλεσμα απ’ ό,τι κάποιο οικονομικό.

DAIQUIRI

Υλικά

75 ml λευκό ρούμι

30 ml φρέσκος χυμός lime

25 ml σιρόπι ζάχαρης

Βάζουμε όλα τα υλικά μέσα σε ένα σέικερ με πάγο, χτυπάμε γερά και διπλοσουρώνουμε σε ένα παγωμένο ποτήρι coupe. Στο τέλος διακοσμούμε με lime wedge και αν θέλουμε, βάζουμε ζάχαρη στο χείλος του ποτηριού μας.

TIPS: 1) Ιδανικό ποτό για να πειραματιστούμε με τις γλυκαντικές ουσίες, αλλάζοντας τη ζάχαρη με σιρόπι αγαύης, μελάσα, υδρόμελο, στέβια κ.λπ.